"Семейна чест"? Трябва ли да убиеш сестра си заради една снимка?

Възмущение по улиците и в социалните мрежи след смъртта на палестинка
4 сеп 2019 21:20, Елка Василева
144
"Семейна чест"? Трябва ли да убиеш сестра си заради една снимка?
Снимка: Twitter

Млада палестинка публикува в Instragram снимка със своя приятел - малко преди годежа им. Семейството ѝ обаче смята, че подобно поведение е недопустимо. И решава да я накаже брутално.

Възмущение по улиците и в социалните мрежи. Многобройни арабски жени протестираха през последните дни на Западния бряг на река Йордан срещу убийството на младата палестинка Исраа Грайеб, пише Дойче веле.

Мъже от семейството ѝ на два пъти упражнили над нея тежко физическо насилие. На 22 август младата жена починала от раните си.

Демонстрантите заклеймиха бруталното насилие и обстоятелствата, довели до смъртта на жената - превратните разбирания за понятието "семейна чест" и агресивно налагания патриархален стил на живот, крепящ се на човеконенавистни традиции.

Още по темата

Фатална за Исраа Грайеб се оказва една нейна снимка, която тя публикува в Instragram. Редом с нея на снимката се вижда приятелят ѝ, с когото смятала скоро да се сгоди. Публикуването на снимката, преди да е обявен годежът, явно така силно е разгневило семейство Грайеб, че то възлага на двамата ѝ братя да я накажат с бой. Опитвайки се да се отърве от ударите на брат си, Исраа пада от втория етаж на бащиния си дом, в резултат на което получава наранявания по гръбначния стълб.

"Силна съм и искам да живея"

В болницата Исраа направила снимки на раните си и ги публикувала в социалните медии. "Силна съм и искам да живея", написала тя. Ако нямах силна воля, вече нямаше да съм измежду живите". А после добавила: "Нека Аллах съди онези, които ме потискаха и раниха".

С тези съобщения в социалните мрежи младата жена явно разгневява семейството си за втори път, защото брат ѝ, заедно с други двама роднини, пристигат в болницата и ѝ нанасят нов брутален побой. В крайна сметка младата жена издъхва от раните си на 22 август.

Според съобщения в печата семейството на Исраа Грайеб обявило, че не носи отговорност за смъртта ѝ. Тя била починала от сърдечен удар. Палестинската полиция засега не се е произнесла по случая.

Палестинската режисьорка на документални филми Имтиаз Ал Маграби е убедена, че всяка палестинска жена може да стане жертва на подобно престъпление, казва тя пред Дойче веле. Ал Маграби, която в момента снима филм за "убийствата на честта", бе отличена за работата си през март 2019 от Арабския женски медиен център.



Битката срещу "убийствата на честта"

В редица арабски страни междувременно се разраства битката срещу т.нар. "убийства на честта". През 2011 парламентът в Ливан отмени един член от Наказателния кодекс (Параграф 562), който позволяваше т.нар. семейни престъпления да получават по-меки наказания. През 2017 този пример бе последван от Тунис и Йордания. От юридическа гледна точка "убийствата на честта" в Йордания се третират като всяко друго убийство, но на съдиите е дадена възможността да намаляват присъдата с помощта на смекчаващи вината обстоятелства - факт, който правозащитните организации на жените в Йордания остро критикуват.

Палестинската автономия също разполага с модерни закони в тази област, но те рядко се прилагат изцяло, казва Имтиаз Ал Маграби: "Палестинското общество е пронизано от стародавни обичаи и религиозни традиции. Те се зачитат много по-стриктно от законите. Тъкмо престъпления, свързани с накърнена чест, нерядко получават доста меки наказания".

"Убийства на честта" навярно ще има и занапред, твърди социологът Ияд Баргути. Защото понятието "мъжка чест" не включва в себе си изискването за "достойнство, морал и приличие". Тези неща се изискват единствено от жените. Съответно голяма е готовността да се наказват жени и момичета, които не изпълняват мъжките очаквания, обяснява социологът.

Към всичко това се добавя и фактът, че в много арабски общества цари атмосфера на страх и безнадеждност. "Тези чувства се изливат в насилие, което често е насочено към жени", казва Ияд Баргути. Трудните условия за живот са проблем и за мъжете, и за жените. Според Баргути обаче жените страдат двойно по-силно от тази ситуация.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
12
 
! Отговори
българин преди 4 години
ДА ПРЕБИЕШ БОЛНА ЖЕНА В БОЛНИЧНОТО ЛЕГЛО , И ТО - СЕСТРА ТИ......??!!!!!! Меркел чете ли ги тези истории за нейните поканени гости , с които иска да облагороди генофонда на германците???!!!!!!
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До антифеминистЗнаеш ли какво? Пази боже от такива като теб.Никога не мога да приема че ти с това си мислене се смяташ за човек. Много ми е интересно имаш ли жена и ако имаш тя да не е мазохистка? Как още е оцеляла? Сигурно единствено с овчедушно поведение което арабята особено много ценят защото това им дава пълен контрол и да правят каквото си искат. И това не е само по отношение на жените. От тебе ме е гнус.
82
4
 
4
 
! Отговори
мнение преди 4 години
Що им трябвало да я убиват?Да я бяха изгонили от къщи ,кандидат-годеникът й нямаше да я вземе за жена без зестра и тя щеше да се самоубие. Ако тоя годеник я обичаше,щеше веднага след скандала в семейството й,да иде при баща й и да каже,че я иска официално за съпруга. Не я е обичал и също има косвена вина, освен братята й дето са я пребили и жестоките й родители.
81
2
 
7
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Като български националист аз признавам правото на всяка нация и държава сами да решават съдбата си и развитието си. Кои сме ние да се мешаме на мохамеданите, че да им казваме какво да правят, при положение, че ние самите сме цъфнали и вързали?! Проблема си е техен, нека си евоюлират и си го решат, пак повтарям, сами! Това не променя факта, че Исляма няма място в земите на Европейците, а трябва да си остане в Арабия. Наша е грижата да опазим от него нас и поколенията Европейци след нас!
80
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прави ми впечатление туитърския пост, в който обвиняват "токсичната мъжественост" (toxic masculinity) за насилието. Срамна, мерзка, низка и гнусна пропаганда! Истинската причина може да бъде изказана с една единствена дума, която за съжаление либерастите не посочват никога: ислям. Запитайте се защо евроатлантиците напълниха Европа с тия питекантропи, които убиват жените и децата си?
79
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурни ли сме,че става въпрос за реално съществуващи хора? Че дойче велето открай време води класацията с фалшивите новини и пропагандата за убити хора по мъчителен начин, които чудодейно се оказват живи в последствие
78
5
 
14
 
! Отговори
niki преди 4 години
И тия искат да имат собствена държава?!? Израел да не допуска това при никакви положения, даже ако може да ги заличи изобщо като нация ще е най-добре.Това са животни и нямат нищо общо с хората. Това, че може да говориш не те прави по-малко животно....
77
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ислямът от релия се превръща в антихумана Идеология!!!!!"Сблъсъкът на цивилизациите" (Самюъл Хинктингтън) е неизбежен!!!!Уви!!!! Ще се лее море от кръв.....
76
4
 
8
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Също каот изсраелите са си ***. Нищо чудно, че живеят заедно.
75
1
 
23
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Кефи ме как за "мъжкия авторитет" говорят някакви комплексирани чичета, които едвам са хванали последния влак с някоя квартална скочибра и сега ходят три крачки пред нея, когато са в мола и стискат диагоналката под мишница, да не изгубят 300 та лева от заплатата и ключовете на 20 годишния мерцедес "нов внос". Да живее комплексарщината.
74
8
 
47
 
! Отговори
Аман братче преди 4 години
Моралисти клети, погледнете около себе си и пребройте колко жени бяха убити от мъжете си в България? Докато жени биват пребивани и убивани тук и Бай *** пуска коментари, че си го е заслужила докато си чеше мушмулите, знайте, че цивилизацията и културата ви не е по-развита от Тяхната!
73
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
направо нацистко семейство,то бива зверство ама това си е направо демонизъм
72
4
 
25
 
! Отговори
дядо Либен преди 4 години
Цялата им култура е някаква шега, която съм твърде цивилизован за да разбирам.
71
76
 
5
 
! Отговори
антифеминист преди 4 години
Я стига сте ***, като жени в менструален цикал. Мюсюлманите били не знам си какви и трепели жените. Е, тази утрепаната не е ли знаела, че ще и теглят боя, за накърняване на мъжката чест? Слабо са я били братята още първия път, та наглостта и отново е прокламирана. Искала да живее??? Няма такова нещо, жена да се гаври с мъжкия авторитет и да иска да живее. Трябвало е да я убият още първия път, за назидание на другите жени, пръскащи отровата на феминизма. Правилно се отнасят с жените там!
70
1
 
28
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 4 години
Лесно е - да приемат християнството!
69
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя им е излишна. Когато един мъж има 4 жени, няма значения коя е четвъртата.Останалите 3/4 от мъжете, които не могат да си намерят жени, понеже нямат наследство и бъдеще или ще дойдат в Европа като клети сирийци или ще сис отоят без семейства в Палестина.
68
1
 
8
 
! Отговори
образование,а преди 4 години
До Анонимен 68Ми няма лошо,звучи много европейско,нали!?Само дето нашите шведи зорлен им го тикат образованието,а те не искат и да знаят!И в Стара Загора си продават момичетата за булки!Това не е личен въпрос като образованието!Това е държавен проблем!Когато държавата си е на мястото,и законите се спазват,тогава и нещата вървят!Ама на страхливите и пишман хитри толерасти не им отърва!А това вече е голям проблем!
67
0
 
15
 
! Отговори
от, преди 4 години
Дойче веле да заминават веднага в Палестина на място да се борят срещу убийствата на ''честта".Начина на живот на арабските жени е само в техните ръце,на никой друг.Да се обединяват и да се борят за него,както са направили жените по други точки на планетата преди тях.
66
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Образование и пак образование. В 21 век сме, а такова поведение е за преди векове.
65
1
 
37
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Въпрос на време е да почнат да ни трепят в Европа, че нарушаваме техните правила.

Спонсорирани публикации